Spre glede ved å gi av din tid

Vi gir deg oversikt over ulike måter å spre glede ved å gi av din tid. Å være frivillig i en organisasjon eller å stille opp for andre er en fin måte å bruke noe av tiden din på.

Du sprer glede, samtidig som vi lover deg at du vil oppleve tiden som både meningsfull og betydningsfull.

 

Gi av din tid til barn og unge

                                                                                    Bli leksehjelper

Oslo_2_pos_BRUKES PÅ HVIT bakgrunn_PNG

Røde Kors tilbyr leksehjelp til elever som vil ha bistand med skolearbeidet etter skoletid. Å få hjelp til lekser er viktig for mestring og motivasjon, og for å hindre frafall i skolen. Du kan jobbe som frivillig i leksehjelp-tilbudet i din lokale Røde Kors forening. Du kan også jobbe med digital leksehjelp der elevene stiller spørsmål over videochat eller ved å sende inn spørsmål til nettsiden som du svarer på per e-post. Les mer om å bli frivillig leksehjelper på Røde Kors sine hjemmesider.

 

                                                                                   Bli en samtalepartner
girl-933336_1920Kors på halsen er et gratis og anonymt samtaletilbud hvor barn og unge kan dele det de har på hjertet med en voksen person. Det er ikke alltid like lett for unge å snakke med voksenpersonene de har i livet sitt, spesielt ikke hvis noe er ekstra vanskelig. Du kan jobbe som frivillig i Kors på halsen, og skape en trygg arena for samtaler med unge mennesker. Du vil få opplæring i hvordan du skal lytte og snakke med barn og unge. Les mer om å bli frivillig i Kors på halsen på Røde Kors sine hjemmesider.

 

 

Bli støttekontakt

talk-1034161_1920

Støttekontakt er en som hjelper en annen person gjennom sosialt samvær og ulike aktiviteter. Det skal hjelpe ham/henne til å bli mer trygg på seg selv, kunne takle ulike livssituasjoner bedre og å omgås andre mennesker i større grad. Er du frivillig som støttekontakt kan du komme på besøk hjemme, bli med på kafé, kino, idrettstilstelninger eller andre sosiale aktiviteter. Du kan bli støttekontakt ved å ta kontakt med din kommune. Finn kontaktinformasjon til din kommune på Kommunenøkkelen.

 

 

 

Gi av din tid til et verdig liv for eldre

                                                                                     Besøk ditt lokale aldershjem

old-age-164760

Det er mange personer på sykehjem og aldershjem som kan tenke seg å få besøk av unge eller voksne for å lysne på hverdagen. Du trenger ikke kjenne noen på hjemmet, det viktigste er at du tar med deg godt humør og et ønske om å glede noen syke eller eldre. Det er mange eldre som også kunne tenke seg å gå en tur ut i nærområdet med litt bistand. Ta kontakt med hjemmet på forhånd og si ifra at du kommer, og de tar deg imot med åpne armer.

 

 

Bli besøksvenn

old-age-957492

Mange mennesker i Norge føler seg ensomme og har veldig lyst på besøk. Hvis du vil bli besøksvenn, bestemmer du og den du besøker hva dere har lyst til å gjøre, det kan være å gå en tur, ta en kaffekopp eller andre sosiale aktiviteter. Det er flere eldre som ønsker besøksvenn, men det kan være mennesker i alle aldre du kan besøke. Du kan melde deg som frivillig besøksvenn på Røde Kors sine hjemmesider, eller sende sms VENN til 2272.

 

 

Ta eldre med på sykletur

bike-799339

Sykling uten alder har som mål å gi eldre vind i håret. Frivillige tar med eldre på pleiehjem ut i taxisykler og tråkker pedalene (med elektrisk hjelpemotor) rundt på sykkelstier og veier. Dette er en flott måte på eldre å komme seg ut og få oppleve en fin tur med andre eldre og frivillige. Som frivillig velger du selv hvor mye og ofte du vil hjelpe til, det kan være en gang i måneden eller en gang i uken. For mer informasjon og for å melde deg som frivillig, se Sykling uten alders hjemmeside.

 

 

 

Gi av din tid til å hjelpe flyktninger

                                                                                   Bli frivillig i Refugees Welcome to Norway

girl-982119_1920

Refugees Welcome to Norway organiserer frivillige som vil bidra til at asylsøkere over hele Norge får en bedre hverdag.De bistår flyktninger når de kommer til Norge og når de blir bosatt i asylmottak. Du kan bli frivillig og hjelpe ved ditt lokale mottak ved å bidra med innsamling av klær og annet de trenger eller du kan blant annet bistå i norsk-opplæring. Ta kontakt med din lokale gruppe for å høre hvordan du kan bidra i din by. Du kan også ta direkte kontakt med ditt nærmeste asylmottak for å hjelpe.

 

 

 

Gi av din tid til å stoppe urettferdighet

                                                                                        Bidra til Skriv For Liv

Amnesty

Amnesty jobber for å stanse tortur og forfølgelser og gi beskyttelse til mennesker som har gjort opprør for menneskerettigheter. I Skriv For Liv kan du underskrive en underskriftskampanje, skrive et solidaritetsbrev eller arrangere en skrivekafé for å hjelpe personer som har vært utsatt for menneskerettighetsbrudd. Les mer på Amnestys hjemmesider.

 

Gi av din tid til miljøet og til dyr

                                                    Rydd naturen for søppel

autumn-1013608_1920

Forsøpling i naturen gjør stor skade, og en liten opprydning i naturen kommer godt med. Ta med deg poser og hansker til et naturområde hvor du har sett forsøpling, og gjør en skikkelig innsats for ditt nærmiljø.

Hold Norge Rent arrangerer blant annet Rydd en strand. Dersom du kommer over søppel i naturen du ikke kan fjerne selv, last ned Rusken appen, og de fjerner det for deg.

 

Gå tur med dyr som må omplasseres

IMG_4382I hele Norge finnes det dyr som ikke lenger kan bo i sine gamle hjem om må omplasseres av ulike grunner. Det finnes også dyreeiere som iblant kan trenge litt hjelp til å gå tur i en travel hverdag. Gå tur eller gi oppmerksomhet til et dyr i ditt nærområde, og du gleder både dyret og deg selv. I Oslo kan du gå tur, leke med eller kose med dyrene på FOD-gården. Du kan også adoptere en hjemløs hund eller katt. Lignende organisasjoner som driver med omplassering av dyr finnes i de fleste norske byer, for eksempel FOD Trondheim, Dyrebeskyttelsen og Fant omplassering i Bergen, og Dyrebeskyttelsen i Sør Rogaland.

 

Hjelp humlen

sunflower-407590_1280

Mange humler i Norge står i fare for å forsvinne. Heldigvis er det små grep vi kan gjøre for at humlen skal få overleve. Vi er avhengige av disse små skapningene, uten humlen vil store deler av matproduksjonen og økosystemer kollapse. For å gjøre humlen glad kan du pante humlevennlige blomster i hagen din, og la noen ville planter vokse. Det hjelper også og unngå å sprøyte gift i hagen. På Naturvernforbundets hjemmesider finner du mer informasjon.

 

Vet du om organisasjoner, prosjekter eller har andre gode tips til hvordan spre glede ved å gi av din tid, tips oss gjerne på elisabeth@spreglede.org.