Hashtag: En annerledes adventskalender

Hva gjør man til jul når man har alt man trenger, og ønsker å glede noen andre? Ann Kristin Vinje Thomassen, 30 år og siviløkonom, stilte seg dette spørsmålet for noen år siden da det nærmet seg desember. Dette er et spørsmål mange stiller seg når gavelister og gaveønsker står på to do listene. De færreste gjør noe med det, men det gjorde Ann Kristin.

Ann Kristin beskriver seg som en som elsker å skape noe, og hun elsker popcorn, følelsen av kram snø og har en forkjærlighet for Portugal. Hun er genuint engasjert, og når hun stilte seg dette spørsmålet for noen år siden lagde hun like gjerne en annerledes adventskalender for å samle inn bidrag til gode formål.

 

Fortell om prosjektet ditt mot jul?

Ann Kristin forteller at prosjektet hennes #enannerledesadventskalender er et veldedighetsprosjekt. Hver dag fra 1. – 24. desember samler hun inn penger gjennom å selge selvmalt kunst via en auksjon på Facebook. Alt som kommer inn fra salget av de små lerretene går til en veldedig organisasjon. I år går pengene til Flyktninghjelpen. #enannerledesadventskalender rulles i år ut for tredje gang og har frem til nå generert tilsammen ca. 23 500,- i 2014 og 2015.

img_9785

Hva gjorde at du startet prosjektet for å hjelpe andre?

– Det var en sen kveld i slutten av november i 2014, og jeg var på tur hjem fra jobb. Som seg hør og bør i slutten av november var det fokus på julegaver, ønskelister og «hva jeg ønsker meg». Jeg tok meg selv i å si høyt til meg selv: «Ja men, jeg ønsker meg ingenting». Jeg hadde jo alt jeg trengte. Mitt eneste ønske var å gi noe til andre gjennom å gjøre noe jeg synes var gøy. Valget falt på å male på julekort. Noen dager etterpå var eventen laget og delt på Facebook, og de første kortene malt.

Året etter, i 2015 måtte Ann Kristin ha en ny utfordring, og valget falt da på å male på julekuler. Motivasjonen var den samme, nemlig å gjøre noe som kan hjelpe andre, samtidig som hun gjorde noe hun selv synes var gøy.

img_2880

 

Hvorfor er det viktig at alle engasjerer seg mot jul?

Julen er en høytid med masse forventninger. Ann Kristin forteller at for henne er det forventninger til nostalgiske minner, men også forventningene til seg selv om å bidra til at andre vet at hun bryr seg om dem. Om det er å gi blomst til noen du setter pris på, eller å sende kort til noen du ikke har pratet med på mange år, så er julen en fin anledning til vise at du bryr deg.

 

Har du andre tips til å spre glede?

– Jeg har et motto og det er «pay it forward» – rett og slett ønske og viljen til å spre glede videre. Da jeg var på utveksling i Lisboa i 2014 opplevde jeg at menneskene rundt meg var mye mer entusiastisk og imøtekommende enn oss nordmenn. Dette til tross for at landet har vært hardt rammet av finanskrise, arbeidsledigheten er høy og er ett av de fattigste landene i Vest-Europa. Likevel smilte disse menneskene mer enn meg. Det ga meg inspirasjon og et ønske om å ønske å gjøre en forskjell! Vi som kommer fra trygge Norge har alt å være glad for, og likevel opplever jeg at vi nordmenn er dårlige til å vise og spre glede i hverdagen. Vi nordmenn står jo to meter fra hverandre på bussholdeplassen og unngår blikkene til de vi møter på gaten – et sted måtte jeg starte 😉

img_9783img_9786

Det er mange av oss som kan lære noe av Ann Kristin sitt mål og mission: Å spre glede gjennom å møte blikket til minst ett nytt, ukjent menneske hver eneste dag. I tillegg til å møte blikk skal hun også få det andre mennesket til å smile gjennom at hun smiler. Ann Kristin avslutter: – Selv om en del gir meg et blikk som indikerer at jeg ikke er helt frisk, så blir jeg stort sett møtt med et smil tilbake!

Vi er så glade for at det finnes mennesker som Ann Kristin som inspirerer og motiverer oss alle til å gjøre noe godt for andre. Så kommer det store spørsmålet: Hva ønsker du å gjøre før jul for å glede noen som trenger det?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *