Mor og datter ga flyktningene en stor juleglede

Skrevet av Elisabeth Nissen Eide

Maria Khan er trebarnsmor og brenner sterkt for å hjelpe flyktninger som kommer til Norge. Hennes barn har også blitt veldig engasjerte i flyktningsaken, og før jul hadde Zara på 11 år et veldig godt forslag: Hva hvis vi samler inn julegaver som vi kan gi til barn og unge på flyktningmottak? Spre glede fikk stille Maria noen spørsmål for å lære mer om hennes engasjement og hvordan vi kan oppfordre andre til å hjelpe flyktninger.

Fortell litt om ditt store engasjement for flyktninger, og hvordan du jobber for å hjelpe?

– Å hjelpe flyktninger har blitt en stor hjertesak for meg. I fjor sommer når flyktningkrisen eskalerte satte jeg meg inn i situasjonen for flyktningene. Mange mennesker druknet på turen over Middelhavet for å komme seg bort fra krig og forfølgelse. Noe måtte gjøres, spesielt i Oslo. Jeg startet Refugees Welcome to Oslo, og initiativet rundt Nattevaktene på Tøyen. Nå er jeg administrator i Refugees Welcome to Norway, og vil hjelpe flyktninger i hele Norge. Jeg vil gjøre alt som står i min kapasitet for å hjelpe.

Maria forteller at den tredje kvelden hun var nattevakt på Tøyen møtte hun en mann med en datter på 2,5 år. Maria fikk skiftet på den lille jenta på en bensinstasjon i nærheten, gitt henne mat og de lekte med ballonger og kritt. Ved hjelp av en tolk fikk Maria snakket med pappaen til jenta, og han fortalte at han var så sliten. Kona var i Tyrkia, fordi de ikke hadde nok penger eller mulighet til å reise alle sammen. De måtte flykte fra IS, og mannen fikk beskjed av kona om å dra med datteren så hun kunne få muligheten til et trygt liv. De hadde gått i gjennom 18 land, overnattet i skogen, og hadde måttet kaste de fleste av eiendelene sine på veien på grunn av plassmangel på reisene. Maria forteller hvordan hun så mange skjebner, men også hvor takknemlige alle var for hjelpen de fikk av de frivillige, og for at noen var vennlige mot dem. Maria forklarer at disse menneskene ikke har noen valg når de kommer til Norge, og vi må alle hjelpe og bidra med det vi kan.

Maria Khan
Maria Khan jobber for at flyktningene skal få det bedre i Norge.

Du har den siste tiden arrangert en innsamling for julegaver til barn og unge på flyktningmottak. Fortell om ideen til Zara, og hvordan innsamlingen har gått?

– Jeg merker godt at engasjementet smitter over på barna. De forstår at det finnes mennesker som virkelig trenger hjelp, og som har mindre enn dem selv. Barna har tidligere vært med på kakesalg til inntekt for flyktninger og minnestund for dem som døde på reisen over Middelhavet. Min datter Zara på 11 år ville gjøre mer, og foreslo når julen nærmet seg at vi skulle gi julegaver til barn og unge på flyktningmottak. Det var starten på to måneder med en stor innsamlingsaksjon, med mye arbeid og flere frivillige.

Mange har bidratt med å sende inn gaver eller å gi penger så Maria kunne kjøpe inn julegaver til flyktningene. Med på laget hadde de en regnskapsfører slik at de kunne dokumentere at alt som ble gitt ble brukt til å kjøpe inn julegavene. Maria har levert julegaver både før og etter jul på mottak i Oslo, blant annet hos Torshov, Refstad og i dag leveres de siste gavene på Teisen mottak. Maria forklarer at julen bringer glede og lys i mørketiden, uavhengig av religion. Barna ble så glade, og behovet var stort. Hun har til sammen gitt rundt 1 300 gaver til barn og unge. Hun har også fått donert klær, og gitt ut blant annet rundt 150 sko som har kommet veldig godt med til flyktningene, 70 av dem fra en moskè på Holmlia.

Zara 11 år
Zara 11 år foreslo julegaveinnsamling til barn og unge på mottak.

Hvilke tips har du til andre som vil engasjere seg for at flyktninger skal få det bedre?

– Flyktninger er mennesker som meg og deg, som har forlatt absolutt alt de eier for å komme til Norge for å få et bedre liv. Det kan hjelpe mye å bare snakke med en flyktning. Det settes så stor pris på at man gir en klapp på skulderen og en velkomst, noen som forteller dem at det skal gå bra. Om det så bare er to minutter hjelper det veldig.

Refugees Welcome to Norway har lokale lag over hele Norge, og de koordinerer frivillige og de samler inn ting som trengs på mottak. Hvis du vil bli frivillig eller har noen klær eller ting du vil gi bort, ta kontakt med ditt lokallag. Det går også an å ta kontakt med ditt lokale mottak direkte, og spørre dem om hva de trenger din hjelp til. Du kan spre mye glede ved å komme innom med litt hjemmebakst, ta en kopp kafffe med en flyktning, eller møte opp for å bidra til noen aktiviteter for de som bor på mottaker.

Er du lærer eller bare har litt ekstra tid til overs du vil bidra med, så trengs mange frivillige til norskopplæring på mottakene. Du kan også bli verge for en mindreårig og hjelpe til på andre måter.

Takk til Maria og Zara for deres store engasjement for flyktningene. Vi håper at deres historie kan bidra til at mange ønsker å engasjere seg for flyktninger, om det skal være å møte på et mottak og ta med seg noen hjemmebakte boller, eller ta en prat med en flyktning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *